
Begynde med rigtig mad
At begynde med rigtig mad er et eventyr for dit barn. Fra kun at have spist det samme hele livet åbner der sig nu en verden af smage.
At spise handler også om at føle og opleve maden med fingrene. Hvordan føles kartoffelmos? Hvordan fanger man en ært? Spaghetti er glat og kød er lidt groft.
I starten af madtræningen er det allerbedst at lade barnet være med og rode og øve sig i at spise selv. At lære at spise og mestre bestik og kop er ikke helt enkelt. Det kræver masser af øvelse og tålmodighed – både fra barnet og fra forældrene! Og i begyndelsen kan det blive rigtig rodet – der spildes vand, og noget af maden ender i skødet og på gulvet. Jo mere barnet øver sig og får lov til at ”fejle”, desto bedre går det med tiden. I starten er det næsten umuligt at få en ske ind i munden uden at spilde indholdet. Så kan det være lettere med en lille gaffel til at stikke maden med eller at servere og skære maden som ”fingerfood”.
Der indgår også lidt test af forældrene – for at se, hvor meget man må styre og bestemme ved bordet. Må man kaste yoghurt-tallerkenen på gulvet? Er det okay at hælde vand ud på bordet? Kan man smide brødstykker på gulvet? Alt skal jo prøves, før man forstår, hvad der ikke er okay.
Ved at være tålmodig som voksen og forstå, at barnet som regel ikke gør det for at drille, kan man roligt sætte de regler og rammer, man ønsker omkring spisebordet. Prøv at aflæse, hvad barnet forsøger at sige, og hvilke behov det har ved bordet. En etårig, der begynder at kaste alt på gulvet eller bare sidder og piller med maden, er måske mæt. Pres ikke barnet til at spise mere, end det vil – selvom du som forælder synes, barnet har spist som en myre. Spørg barnet, om det er mæt, og ryd derefter af bordet. Måske bliver barnet vred og vil ikke have, at maden forsvinder. Du sætter maden frem igen, men barnet spiser ikke – det fortsætter bare med at lege med maden. Ja, så var barnet jo mæt, og det er helt okay at rydde af. Barnet kan komme ned fra stolen og lege med legetøj i stedet.
Her er nogle enkle tips og råd, der kan gøre det lettere for jer derhjemme:
- Se spisepladsen som en øveplads – her sker fantastisk udvikling!
- Læg en avis eller voksdug under barnets stol, så det er nemt at smide ud eller tørre op.
- Invester i en god hagesmæk, der tåler snavs – der findes gode hagesmække med ærmer. Undgå at lade barnet sidde med bar overkrop – det er ikke rart at fryse, når man skal spise. (Medmindre det er en varm sommerdag!)
- Læg bløde grøntsager, pastaskruer eller små pølsestykker i en isterningbakke – det gør det spændende at plukke. Eller læg lidt mad direkte på bordet, som barnet kan pille ved.
- Tudkopper er gode at øve sig med i starten, før man kan drikke af glas.
- Et lille, stabilt snapsglas kan være lettere for en lille hånd at holde og for en lille mund at drikke af.
- Læg maden op hver for sig på tallerkenen i små mængder. Mange børn vil gerne kunne se, hvad de spiser, og vil spise i deres egen rækkefølge.
- Rust jer med tålmodighed, tålmodighed og lidt mere tålmodighed – og husk, at ”intet varer evigt”.
Skrevet af Lisa Ernstsson, Børnesygeplejerske, BVC Humlan, Amadeusklinikken Halmstad, Sverige