Tips & opskrifter til småbørn
Børn er så forskellige, nogle spiser alt, der bliver sat foran dem, mens andre har brug for lidt hjælp til at udvide deres menu. Her finder du råd, tips og opskrifter udarbejdet af diætist Sara Ask, som forhåbentlig kan hjælpe dig og dit barn med at få en hyggelig madoplevelse sammen. Måske har du stået der og lavet næringsrig, god mad, kun for at blive mødt af en lukket lille mund. Men faktum er, at en vis grad af madbesvær er en helt naturlig del af et barns udvikling. Med lidt viden om, hvad der sker, kan det være lettere at håndtere situationen.
Godt at vide!
For de børn, der ikke spiser så meget eller så varieret, er der typisk tale om en helt normal fase, men for nogle børn kan der være andre underliggende årsager: Uopdagede allergier, tygge- og synkebesvær, forstoppelse eller forstørrede mandler, for eksempel. Det kan også være et af de første tegn på en neurologisk udviklingsforstyrrelse. Hvis du mistænker, at der er noget galt, skal du ikke tøve med at konsultere din læge. Jo før I får hjælp, skulle der være noget, desto bedre.
Tips til madlavningen
Tip 1
Udnyt smagsbroerne: Krydderier og andre smage, som barnet genkender, kan fungere som en bro til en ny ret. Lad en suppe få smag af gul karry, pizzakrydderi eller tacokrydderi, for eksempel. Eller lad fisken få røde ketchup-prikker.
Tip 2
Snig lidt sødme ind: Børn er født med en forkærlighed for sødme, som man kan udnytte. Blend søde gulerødder i tomatsaucen, sprøde æbler blandt grøntsagerne eller lad dem, der ønsker det, lægge bananskiver eller mango i karrygryden.
Tip 3
Blend det cremet: De fleste børn foretrækker, at en ret er lavet af en enkelt ingrediens. Derfor kan det være en lettelse, hvis f.eks. en grøntsagssuppe eller pastasauce blendes glat og cremet, så der ikke er løgstykker eller andre ujævnheder.
Tip 4
Arbejd med sprødhed: Børn har ofte lettere ved at nærme sig sprød mad fremfor blød. Iskolde ærter, havrekiks, sprøde grøntsagsstænger eller sprødt knækbrød, for eksempel. De fleste knækbrød er 100% fuldkorn og gode, også for børn.
Tip 5
Top med noget kendt: Noget genkendeligt at toppe en cremet suppe med, som f.eks. æggebåde, majs eller pastasløjfer, kan gøre retten mere tiltalende. Mens barnet lærer at kunne lide suppe, kan måltidet bestå af pastasløjfer med en lille skefuld suppe.
Tip 6
Server separat: Server maden i ”taco-modellen”, f.eks. grøntsager hver for sig, i forskellige skåle, i stedet for i en blandet salat. Det bliver også farverigt og er en perfekt måde for barnet at øve finmotorikken. Grønne ærter, letkogt broccoli, etc.
Ekstra næringsrige opskrifter
For dem, der har brug for lidt ekstra D-vitamin og andre næringsstoffer, er det nemt at servere NAN® 2 tilskudsblanding til måltiderne. Men ikke alle børn kan lide at drikke tilskudsblanding. Her er nogle forslag til små mellemmåltider og retter, hvor NAN® 2 tilskudsblanding indgår i opskrifterne i stedet. Disse opskrifter er lavet med NAN® PRO 2, men du kan også anvende en anden variant.
NAN® 2 tilskudsblanding findes i flere varianter til forskellige behov
NAN® 2 er en god kilde til blandt andet D-vitamin og umættede fedtsyrer. Produkterne indeholder også aldersoptimeret proteinteknologi som giver den optimale proteinkvalitet for barnet. Følg altid anvisningen på pakken for korrekt tilberedning.
Relevante artikler
Sara Ask, Dietisk og Kogebogsforfatter