Tips på fingermat

Tips til fingermad til babyer

Baby
Artikel
Jul 16, 2025
2 mins

Omkring 9-månedersalderen lærer dit barn at bruge pincetgrebet – altså at samle små ting op med tommel- og pegefinger. Det er en vigtig motorisk færdighed, og mad i små bidder er en fantastisk måde at øve det på.

Vigtige ting at huske:

Før 1-årsalderen tygger barnet mest med gummerne, ikke tænderne. Derfor skal maden være blød og let at mose. Rå grøntsager er ofte for hårde, men hvis du damper eller koger dem, bliver de perfekte som fingermad. Du kan teste blødheden ved at mase dem med bagsiden af en gaffel.

Undgå hele vindruer, cherrytomater og lignende – de er både for store og glatte og kan sætte sig fast i halsen. Skær dem i halve eller kvarte.

 

1. Kogte grøntsager

Overkog gerne lidt for at sikre blødhed. Prøv fx gulerodstern, blomkål, broccoli, peberfrugt, sød kartoffel og squash.

2. Bløde frugter

Modne, skrællede og udstenede frugter som mango, appelsin, pære, melon, banan og vindruer i små stykker. Prøv også eksotiske frugter som papaya og kiwi.

3. Bær

Perfekt størrelse og fulde af vitaminer. Del bær med hårdt skind (som blåbær) for at undgå kvælningsfare.

4. Yoghurt eller frugtpuré som dip

Brug gerne en mild sødmælksyoghurt i små mængder fra 9 måneder. Frugtpuréer er også gode som dip til frugt og grønt.

5. Avocado

Moden avocado er rig på sunde fedtstoffer. Server i tern, mos som dip eller smør på en lille brødbid.

6. Kød

Hele kødstykker er for hårde, men små, bløde stykker af fx hjemmelavet kødbolle eller farsbrød uden salt fungerer godt. Sørg for, at det er gennemstegt.

7. Ost

God kilde til calcium. Brug pasteuriseret ost og giv små mængder pga. saltindholdet. Smøreost på blødt brød er et hit.

8. Fisk

Fisk er næringsrigt og velegnet som fingermad. Vælg benfri stykker og følg Fødevarestyrelsens anbefalinger om fisk til små børn.

9. Æg

En lille omelet med grøntsager er både mættende og næringsrig. Æg indeholder protein og D-vitamin.

10. Ris, quinoa og bulgur

Kog med lidt ekstra vand og lidt længere tid, så det bliver blødt og let klistret. Form små kugler med lidt olie og tomatpuré.

11. Pasta

Kog pastaen godt – ikke al dente! Server med lidt olie, tomatsauce og evt. revet ost.

12. Dips

Dips er en god måde at introducere nye smage. Prøv fx guacamole, hjemmelavet hummus, smagt til creme fraiche eller æblemos.

13. Kogte bønner - sorte, røde, kidney

Brug fx sorte bønner, kidneybønner eller røde bønner. Skyl og kog dem godt møre. Server som de er eller lav en mild bønnemos. Introducér gradvist, da bønner kan give luft i maven.