Tips for et vellykket måltid med småbørn
Det første skridt for at øge chancen for et vellykket måltid er at give måltidet rimelige betingelser. Læs her om fem af de vigtigste.
1. Sæt et tilstrækkeligt sultent barn ved bordet
Der kan være behov for at gå 2-3 timer mellem måltiderne, så barnet når at blive sultent. Prøv dig frem og se, hvad der passer til dit barn!
2. Sørg for, at der er noget genkendeligt at spise sig mæt i
Hvis der serveres gryderet, kan du gøre det nemmere for barnet ved at sørge for, at der også er noget ”rent” at spise, f.eks. bulgur eller pasta, fint hakket nødder eller knækbrød. Så kan barnet spise sig mæt, selvom det ikke er klar til gryderetten endnu. Det er ikke farligt, hvis måltidet ikke spises op, det vigtige er, hvad barnet spiser over en længere periode, som uger, måneder og år. Og alt, hvad barnet spiser, tæller med, også morgenmad og mellemmåltider - det er måltider, der kan bidrage med meget næring.
3. Vær et forbillede for dit barn
Børn ser, hvad vi voksne gør, og efterligner det, selvom det kan tage tid. Derfor er det så vigtigt at have forbilleder, der spiser og viser, at det er hyggeligt og rart.
4. Skab en tryg stemning ved bordet
Lad spisebordet være et trygt sted uden strenge regler eller for høje forventninger til barnet. Tving f.eks. ikke barnet til at smage eller spise, indtil tallerkenen er tom.
5. Gentag, gentag, gentag..
Børn lærer at værdsætte ny mad ved først at se den, så dufte den, røre ved den for til sidst at turde smage på den. Ikke bare en eller to gange, men måske 20 gange eller mere for til sidst at føle sig tryg ved den. Det tager tid og kræver tålmodighed - men det betaler sig i sidste ende!
Tommelfingerregel ved bordet
Du vælger som voksen, hvad der serveres - dit barn vælger, hvad og hvor meget det vil spise.