Barns matvanor - Vanor för småbarn på 12 - 17 månader

Barnets madvaner – for børn på 12–17 måneder

Artikel
Jul 16, 2025
3 mins

Når barnet er omkring 1 år, kan det spise stort set det samme som resten af familien. Men barnet har brug for mere energi i forhold til sin kropsvægt end voksne – og derfor er det vigtigt, at maden er næringsrig og energitæt

Hvordan skal maden være?

Nu hvor barnet kravler, går og snart løber, skal maden give masser af energi og indeholde de vitaminer og mineraler, barnet har brug for. Barnet har brug for mad med tygge-modstand, nye smage og variation. Ofte kan barnet spise det samme som resten af familien – bare i mindre og blødere stykker.

Spis sammen

Det er vigtigt at skabe et afslappet forhold til mad. En god måde er at spise sammen som familie. Gør måltidet til en hyggelig og rolig del af dagen (vi ved godt, det ikke altid er nemt...).

Kræsenhed?

Børn i denne alder kan pludselig blive kræsne eller nægte at spise bestemte ting. Bevar roen – det går som regel over af sig selv. Undgå at presse barnet til at spise. Nogle dage spiser barnet meget, andre dage næsten ingenting – det er helt normalt.

Gode madvaner starter tidligt

Det er nemt at få dårlige vaner – og sværere at slippe af med dem. Tænk over familiens madvaner: småspiser I mellem måltiderne? Får I frugt og grønt til maden?

Faste måltider giver energi

Et barn på 1 år kan ikke spise store portioner, så det er vigtigt med 3 hovedmåltider og 2–3 mellemmåltider om dagen. Mellemmåltiderne skal være nærende og ikke bare fylde maven.

God morgenmad til 1-årige

Grød er stadig rigtig godt. Mange børn fortsætter med det i flere år. Du kan supplere med en lille skive brød med smør og pålæg. Skær skorpen af, så det er nemmere at spise.

Alternativt kan du give yoghurt eller surmælksprodukt (lavet på sødmælk) med usødede morgenmadsprodukter og lidt frugt eller bær.

Morgenrutiner må gerne være ensformige

Det er helt fint at spise den samme morgenmad hver dag – så længe resten af dagens måltider varierer, får barnet en god blanding af næringsstoffer.

God model for frokost og aftensmad

Brug gerne tallerkenmodellen som inspiration. Små børn har dog brug for lidt mere fedt og lidt mindre grønt end voksne.

  • Kartofler, ris eller pasta giver energi og næring.
  • Grøntsager, frugt og bær giver vitaminer og fibre.
  • Kød, fisk eller æg giver protein og mineraler som jern og zink.
  • Mælkeprodukter som ost eller hytteost giver calcium og protein.
  • Bælgfrugter er et godt alternativ til kød og fisk.

Drikke til måltiderne

Vand er den bedste tørstslukker og bør serveres til og mellem måltiderne. Men barnet har også brug for lidt mælk, yoghurt eller surmælksprodukt om dagen for at få dækket sit calciumbehov.

Ekstra fedt

Små børn har brug for mere fedt end voksne. Hvis du laver maden selv, kan du tilsætte 1 teskefuld fedt (fx rapsolie) pr. portion. Færdiglavet babymad indeholder allerede passende mængder fedt.

Fra 2-årsalderen har de fleste børn ikke længere brug for ekstra fedt.

Fortsæt med D-vitamin

Giv 5 dråber D-vitamin dagligt indtil barnet er 2 år. Børn med mørk hud kan have behov for D-vitamin i længere tid – tal med sundhedsplejersken

Vær opmærksom på:

  • Upasteuriseret mælk: Undgå helt – det kan indeholde skadelige bakterier. Nogle oste er lavet på upasteuriseret mælk.
  • Kød og skaldyr: Sørg for, at det er gennemstegt. Undgå gravet eller råt kød.
  • Fisk: Egenfanget fisk kan indeholde miljøgifte. Følg Fødevarestyrelsens anbefalinger. De fleste almindelige fisk fra supermarkedet er sikre.